Pompoen Tiramisu
Ook bekend als pumpkin spice latte tiramisu, maar dat staat zo ingewikkeld! Proef deze heerlijke aanpassing op de bekende tiramisu eens. Om je vingers bij op te vreten, zoals ook veel mensen aangaven bij het Oogstfeest op 19 oktober 2024. Dit recept is voor ongeveer 6-8 personen.
Benodigdheden pompoenpuree:
- rijpe flespompoen
- evt beetje water
Benodigdheden tiramisu:
- 250 ml slagroom
- zakje klopfix (optioneel, voorkomt uitzakken)
- 250 gram mascarpone
- 75 gram pompoenpuree
- 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- 3 theelepels pumpkin spice (speculaaskruiden kan ook)
- 200 ml espresso of heel sterke koffie
- 200 gram lange vingers… meer mag, gewoon om lekker te smikkelen
Bereiding pompoenpuree:
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Halveer je pompoen, de zaden kun je erin laten en leg met de schil naar boven op de bakplaat bedekt met bakpapier. Zet de bakplaat met de pompoen in de oven voor 30-60 minuten tot de pompoen zacht is. Als je er makkelijk met een vork in kunt prikken is hij goed.
Laat de pompoen even afkoelen. Daarna kun je makkelijk de schil eraf trekken en de zaadjes eruit scheppen. Doe het vruchtvlees van de pompoen nu in de keukenmachine en pulseer het tot een gladde puree of laat de staafmixer er even op los. Eventueel kun je een heel klein beetje water toevoegen als het erg dik is. Hoe langer je mixt, hoe gladder je puree.
Bereiding tiramisu:
Klop de slagroom stijf, en voeg het zakje klopfix toe. Klop de mascarpone even los en meng met de pompoenpuree, basterdsuiker en pumpkin spice kruiden. Spatel het mascarponemengsel door de slagroom en proef de vulling.
Doe de koffie in een kom en doop de helft van de lange vingers hier kort in. Bedek de bodem van de schaal met de lange vingers. Schep hierover de helft van het slagroom-mascarpone mengsel. Daarover heen doe je weer een laag met in koffie gedoopte lange vingers en eindig met de rest van het slagroom-mascarpone mengsel. De laatste laag heb ik in een spuitzak gedaan met een ster vorm, om er zo mooie toefjes van te spuiten. Het ook wil ook wat, maar het hoeft natuurlijk niet.
Zet de pumpkin spice latte nu minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven. Je kunt de tiramisu ter decoratie versieren met wat extra pumpkin spice kruiden of verkruimelde speculaasjes.

Bron: eefkooktzo.nl met wat eigen aanpassingen